Luku 8

Hampunsiemen maailman perusravintona

Vuonna 1937 kansallisen siemenöljytuoteinstituutin (National Institute of Oilseed Products) johtaja Ralph Lozier kertoi kongressin marihuanan kieltoa tutkineelle komitealle, että "hampunsiementä – – käytetään ruoaksi kaikissa itämaissa ja osassa Venäjää. Hamppua kasvatetaan pelloilla ja siemenistä valmistetaan puuroa. Joka päivä miljoonat ihmiset Aasiassa käyttävät hampunsiemeniä ravintonaan. Näin on tehty useiden sukupolvien ajan, erityisesti nälänhädän aikoina". Tämä oli yli 70 vuotta sitten. Tänä päivänä tiedämme, että hampunsiemen on kasvikunnan täydellisin terveyttä edistävien välttämättömien rasvahappojen lähde – ja saattaa hyvinkin olla parannuskeino syöpään ja sydänsairauksiin.

Hampunsiemen: ihmiskunnan paras yksittäinen ravinnonlähde

hempseeds.jpg

Yli kolmen miljoonan maapallolla kasvavan syömäkelpoisen kasvin joukossa hampunsiementen ravintoarvot ovat vertaansa vailla. Hampunsiemenet sisältävät proteiineja eli valkuaisaineita ja välttämättömiä rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa ihmisen ravitsemusta ajatellen. Ainoastaan soijapavut sisältävät prosentuaalisesti enemmän proteiinia. Hampunsiementen proteiinin koostumus on kuitenkin ainutlaatuinen kasvikunnassa: 65 % siementen sisältämästä proteiinista on globuliiniedestiinin muodossa[1] (edestiini tulee kreikan "syötävää" tarkoittavasta sanasta edestos).

Hampunsiementen poikkeuksellisen korkea edestiinimuotoisen globuliinin pitoisuus yhdessä albumiinin (valkuaisaine, jota on kaikissa siemenissä) kanssa merkitsee, että siementen tarjoama kokonaisproteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ihanteellisessa suhteessa. Tällä varmistetaan, että keholla on tarvittavat rakennuspalat, jotta se voi valmistaa tauteja vastaan taistelevia immunoglobuliineja (vasta-aineita, joiden tehtävä on torjua infektioita).[2]

Hampunsiementen proteiini takaa maksimaalisen ravitsemuksen jopa ravinteiden imeytymistä estävästä tuberkuloosista tai muusta ravinteiden imeytymiseen vaikuttavasta sairaudesta kärsiville.*

*Cohen & Stillman, Therapeutic Potential of Marijuana, Plenum Press, NY, 1976; Czech. Tubercular Nutritional Study, 1955.

Mikä vielä tärkeämpää vahvan immuunijärjestelmän kehittämisen kannalta, hamppukasvin siemenet sisältävät kaikista kasvikunnan tuotteista korkeimmat määrät välttämättömiä rasvahappoja. Nämä elintärkeät linoli- ja linoleenirasvahapot ovat vastuussa ihon kunnosta ja hiusten kiillosta, ne tekevät hyvää silmille ja jopa ajatustoiminnoille. Ne "voitelevat" (puhdistavat) valtimoita ja ovat elintärkeitä immuunijärjestelmälle eli kehon vastustuskyvylle.

Moninkertainen Nobelin rauhanpalkintoehdokas tohtori Johanna Budwig käytti näitä samoja rasvahappoja hoitaessaan menestyksekkäästi saattovaiheen syöpäpotilaita, sydän- ja verisuonisairaita sekä rauhasten surkastumasta, sappikivistä, munuaisrappeumasta, aknesta, kuivasta ihosta, kuukautisvaivoista tai immunikadosta kärsiviä.

Tohtori Budwigin tutkimustulokset yhdessä muun tutkimustiedon kanssa saivat William Eidelmanin (LT, UCLA) ja R. Lee Hamiltonin (KT, FT, lääketieteen tutkija-biokemisti, UCLA:n emeritusprofessori) puhumaan julkisesti hamppukasvin "elähdyttävien arvojen" puolesta. He toteavat: "Nämä välttämättömät rasvat tukevat immuunijärjestelmää ja estävät virusten ym. hyökkäyksiä sitä kohtaan. Käynnissä on tutkimuksia, joissa näitä rasvahappoja käytetään HIV-positiivisten ihmisten immuunijärjestelmän tukemiseen. Tähän mennessä tulokset ovat olleet äärimmäisen lupaavia."

hempseed.gif

"Mikä on rikkain tällaisten rasvahappojen lähde? Kyllä, arvasit oikein, hampun siemenet. Hampun, maapallon arvokkaimman kasvin, mielipuolisen kieltolain on annettava periksi yhteisten tarpeiden vuoksi. Lupaus hyvästä terveydestä ja koko maailman ruokkimisen mahdollisuus ovat ulottuvillamme." (29. joulukuuta 1991 ja huhtikuu 2007)

Hampunsiemenvalmisteita voidaan soijapapujen tapaan maustaa esimerkiksi lihan tai kanan makuiseksi ja niistä voidaan valmistaa tofu-tyyppistä juustoa sekä margariinia halvemmalla kuin soijapavuista. Minkä tahansa siemenen idättäminen parantaa sen ravitsemuksellisia arvoja. Myös hamppua voidaan idättää ja ituja käyttää salaateissa ja ruoanlaitossa aivan kuten muitakin siemenituja.

Idätetyistä hampunsiemenistä voidaan valmistaa maitoa kuten soijapavuistakin. Alan "Linnunsiemen" Brady Kalifornian Santa Cruzista ja Abba Das Coloradosta käyttävät tätä maitoa tehdessään monia eri makuja herkullista ja ravitsevaa jäätelöä, joka itse asiassa alentaa kolesterolia.

Hampunsiemenet voidaan jauhaa ja käyttää jauhojen tapaan tai keittää, jolloin makeutettuna ja yhdessä maidon kanssa niistä saadaan ravitseva aamupala kaurapuuron tapaan. Tämän tyyppistä puuroa sanotaan jauhovelliksi. (Kuten kasvin kuituosista, myöskään siemenistä ei tule pilveen.)

"Hamppu on suosituin [linnunsiemen] ravitsevan öljyisen sisältönsä vuoksi." (Margaret McKenny, Birds in the Garden, Reynal & Hitchcock, NY, 1939.) On uskomatonta, että puolet kypsän naaraskasvin painosta on siementä, kun hamppua kasvatetaan siementen tuottamiseksi!

Englantilaiset ja eurooppalaiset makeanveden järvien ja jokien kalastajat kertoivat minulle ensimmäisen kerran vuonna 1995, että hampunsiemen on aina ollut suosituin kalojen houkutussyötti Euroopassa – eli siemenet heitetään veteen, jotta kalat saadaan kokoontumaan paikalle ja ne joutuvat pyydykseen. Yksikään monista eurooppalaisista kalastajista, joiden kanssa keskustelin, ei tiennyt, että hampunsiemenet ja marihuana ovat samaa kasvia. Hampunsiemen on siis paitsi monien lintujen, myös kalojen suosikki.

Kun hampunsiemenistä puristetaan ravitsevaa kasviöljyä, syntyy sivutuotteena erittäin valkuaisainepitoista puristusjätettä eli nk. siemenkakku. Hampunsiemenkakku oli eräs tärkeimpiä eläinten rehuja 1900-luvulle asti.* Hampunsiemen tarjoaa miltei täydellisen ruokavalion kaikille kotieläimille (koirat, kissat) sekä liha- ja siipikarjalle, mahdollistaen maksimaalisen painonlisäyksen tämänhetkisiä ruokintakustannuksia edullisemmin. Ja ilman mitään tarvetta keinotekoisiin kasvuhormoneihin tai muihin kemikaaleihin, jotka tällä hetkellä myrkyttävät ihmisrotua ja ravintoketjua.

Eikö ole omituista – eikö se saakin sinut raivoihisi – että kautta aikojen useimpien lintujen, kalojen, hevosten, ihmisten ym. elollisten ykkösravinto on kaikessa luonnollisuudessaan ja terveellisyydessään laitonta Amerikan Yhdysvalloissa, natsi-/gestapotyylisen liittovaltion huumevalvontaviraston (DEA) ja heidän vaikutuksestaan maatalousministeriön (USDA) määräyksestä?

*U.S. Agricultural Index; Frazier, Jack, The Marijuana Farmers, Solar Age Press, New Orleans, LA, 1972. Fats that Heal, Fats that Kill; Udo Erasmus, 1996.

Maailmanlaajuisen nälänhädän haamu

Laajalle levinnyt hampunsiementen proteiinin ruokakäyttö voisi pelastaa monet niistä maailman lapsista, jotka tällä hetkellä menehtyvät proteiinin puutteessa nälkään. Arviolta 60 % kaikista kehitysmaihin syntyvistä lapsista (n. 12–20 miljoonaa vuodessa) tulevat kuolemaan nälkään ennen viiden vuoden ikää. Moninkertaisen lapsimäärän elinikä lyhenee dramaattisesti tai heidän aivonsa tuhoutuvat pahoin.[3]

On muistettava, että hamppu on hyvin vahva kasvi, joka kasvaa melkein missä tahansa, epäsuotuisissakin olosuhteissa. Australialaiset selvisivät kahdesta pitkään jatkuneesta nälänhädästä 1800-luvulla käyttämällä lähes pelkästään hampunsiemeniä proteiininlähteenä ja hampunlehtiä karkeana ravintona.[4]

Edelleen, viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että otsonikerroksen ohentuminen uhkaa vähentää maailman soijantuotantoa huomattavissa määrin – enimmillään 30 % tai jopa 50 %, riippuen otsonikerroksen tiheyden vaihtelusta. Hamppu taas toisaalta vastustaa lisääntyneen ultraviolettisäteilyn aiheuttamia vahinkoja ja itse asiassa kukoistaa niissä olosuhteissa tuottamalla enemmän kannabinoideja, jotka suojaavat sitä ultraviolettivalolta.[5]

Ei ihme, että jotkut keski- ja eteläamerikkalaiset vihaavat USA:a ja haluavat meidät ulos maastaan: he näkevät meidät tietämättöminä tappajina. Vuosien ajan hallintomme vaati heidän maidensa myrkyttämistä Paraquat-torjunta-aineella; maiden, joilla nämä maanviljelijät olivat kasvattaneet hamppua lainvoimaisesti vuodesta 1545 alkaen. Tuolloin Espanjan kuningas Filip määräsi hamppua kylvettäväksi joka puolelle valtakuntaansa, jotta siitä saatiin ruokaa, purjekangasta, köyttä, pyyhkeitä, lakanoita ja vaatteita. Tämän lisäksi se oli eräs tärkeimmistä lääkkeistä kuumeeseen, synnytykseen, epilepsiaan ja lisäksi siitä tehtiin hauteita reumatismista kärsiville. Lyhyesti sanottuna hamppu oli yksi vanhimmista elinkeinoista, lääkkeistä, ruoka-aineista ja rentouttavista nautinnoista.

Tänä päivänä Etelä- ja Keski-Amerikassa kenen tahansa tämän vanhan perinnekasvin kasvattamisesta kiinnijääneen maat pakkolunastetaan ja USA:n tukemat vallanpitäjät/sotilasjohtajat vangitsevat hänet saaden näin lisää rahallista ja sotilaallista pönkitystä amerikkalaisilta toteuttaessaan tätä kannabiksen poispyyhkimisen politiikkaa.

Tärkeä biologinen lenkki ravintoketjussa

Poliitikkomme, jotka ovat luoneet marihuanan kieltolait vuosikausien todentuntuisen disinformaation (tarkoituksellisen harhatiedon) perusteella, ovat saattaneet tuomita ei vain lintuja, vaan myös ihmislajin sukupuuttoon.

Monet eläimet syövät lintuja ja niiden munia. Luonnonvaraiset linnut ovat elintärkeitä ravintoketjulle ja niiden kannat jatkavat vähenemistään mm. kemiallisten torjunta-aineiden, kasvimyrkkyjen ja hampunsiementen puutteen vuoksi! Hampunsiementen sisältyessä niiden ruokavalioon linnut elävät 10–20 % pitempään, ne saavat enemmän jälkeläisiä ja niiden höyhenet ovat kiiltävämpiä ja öljyisempiä, mikä mahdollistaa pidemmät lentoajat.

Ennen vuotta 1937 Yhdysvalloissa kasvoi villinä yli 10 miljoonaa eekkeriä (n. 400 000 hehtaaria) hamppua täynnä siemeniä. Sadat miljoonat linnut saivat niistä välttämättömän ja mieluisan ravintonsa, kunnes hallintomme aloitti tämän perustavanlaatuisen ravintoketjun osasen täydellisen hävittämisen politiikkansa.

Välittämättä näistä olennaisista kaikkea elämää uhkaavista vaaroista, hallituksemme jatkaa yhä tätä mielipuolista politiikkaansa tuhotakseen täysin planeetan tärkeimmän elämää suovan kasvin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Maaliskuussa 1988 Yhdysvallat pyysi Yhdistyneitä kansakuntia tekemään kannabishampusta laitonta kaikissa sen muodoissa: lääkkeenä, ruokana, paperina, kankaana ja missä tahansa muussa käytössä. Hallintomme haluaa yllyttää YK:n aloittamaan suurimman ja perusteellisimman kasvin hävitysohjelman maapallon historiassa, kunnes yhtäkään minkääntyyppistä hamppukasvia ei ole jäljellä. Tämä on entisen edustajainhuoneen puhemiehen Newt Gingrichin suositus ja hänen republikaanikongressinsa sekä useiden heidän demokraattikumppaniensa rikos luonnonmukaista maailmaa vastaan.

Alaviitteet

1. Walker, David W., Ph.D., Can Hemp Save Our Planet?, citing St. Angelo, A.J., E.J. Conkerton, J.M. Dechary, and A.M. Altschul, 1966; Biochimica of Biophysica Acta, vol. 121, pp. 181; St. Angelo, A., L.y. Yatsu and A.M. Altschul, 1968; Archives of Biochemistry and Biophysics, vol. 124, pp. 199-205; Stockwell, D.M., J.M. Dechary, and A.M. Altschul, 1964, Biochimica Biophysica Act, vol. 82, pp. 221
2. Morroson, R.T. Organic Chemistry, 1960; Kimber, Gray, Stackpole, Textbook of Anatomy and Physiology, 1943.
3. World Hunger Project, Save the Children, EST, Forum.
4. Frazier, Jack, The Marijuana Farmers, Solar Age Press, New Orleans, LA, 1972; katso myös Australian historiasta kertova kirjallisuus.
5. Teramura, Alan, University of Maryland study, Discover-lehti syyskuu, 1989; Congressional testimony of Ralph Lozier, National Oil Seed Institute, before House Ways and Means Committee, 1937.

Hampunsiementen ravintoarvo

justseeds.jpg

Hampunsiemenet sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot ja rasvahapot (essential fatty acids, EFA), joita tarvitaan ylläpitämään terveellistä ihmiselämää. Mikään muu kasvi ei tarjoa yhtä täydellistä proteiinilähdettä yhtä helposti sulavassa muodossa eikä tarjoa elämälle välttämättömiä rasvoja juuri oikeassa suhteessa ihmisen terveyttä ja elinvoimaa varten.

Hampunsiemenissä on korkeammat välttämättömien rasvahappojen pitoisuudet kuin millään muulla kasvilla. Hampunsiemenöljy on alhaisimpia tyydyttyneiden rasvojen määrässä, sisältäen niitä alle 8 tilavuusprosenttia. Hampunsiemenistä puristettu öljy sisältää 55 % linolihappoa (linoleic acid, LA) ja 25 % (alfa-)linoleenihappoa (llinolenic acid, LNA). Ainoastaan pellavaöljyssä on enemmän linolihappoa (58 %), mutta hampunsiemenöljy sisältää korkeamman kokonaismäärän eli 80 % välttämättömiä rasvahappoja.

"Nämä välttämättömät rasvahapot ovat vastuussa immuunijärjestelmämme vasteesta. Vanhassa maailmassa talonpojat söivät hamppuvoita. Heillä oli parempi vastustuskyky kuin aatelisilla. Korkeamman luokan ihmiset eivät syöneet hamppua, koska köyhät söivät sitä." (R. Hamilton, KT, LT, lääketieteen tutkija-biokemisti UCLA Emeritus)

LA ja LNA ovat mukana myös elimistön energianhyödyntämis- ja kuljetusprosesseissa.

Välttämättömät rasvahapot säätelevät kasvua, elinvoimaa ja mielentilaa. LA ja LNA ovat mukana hapen kuljettamisessa keuhkoista jokaiselle solulle. Ne ovat mukana sitomassa happea solukalvoon, jossa se toimii suojana happea karttavia viruksia ja bakteereja vastaan.

Välttämättömien rasvahappojen kaareva muoto estää niitä liukenemasta keskenään. Ne ovat liukkaita eivätkä tuki verisuonia kuten tahmeat, suoranmuotoiset tyydyttyneet rasvahapot ja transrasvahapot, joita valmistetaan altistamalla monityydyttymättömiä öljyjä, kuten linoleeni- ja linolihappoja, korkeille lämpötiloille jalostusprosessin aikana.

Linoli- ja linoleenihapoilla on hienoinen negatiivinen varaus ja ne muodostavat yleensä hyvin ohuen pintakalvon. Tätä ominaisuutta kutsutaan pinta-aktiviteetiksi ja se mahdollistaa myrkkyjen ym. aineiden kuljettamisen ihon pinnalle, suolikanavaan, munuaisiin ja keuhkoihin joista ne voidaan poistaa. Nämä rasvahapot muuttuvat erittäin herkästi myrkyllisiksi yhdisteiksi, kun niitä jalostetaan suurissa lämpötiloissa tai kun vääränlainen säilytys saattaa ne alttiiksi valolle tai ilmalle.

Luonto on varustanut siemenet kuorella, joka suojelee sisäpuolella olevia tärkeitä öljyjä ja vitamiineja pilaantumiselta.

Se on täydellinen säiliö ja lisäksi täydellistä syötävää. Hampunsiemeniä voidaan jauhaa maapähkinävoin kaltaiseksi, maultaan hienommaksi tahnaksi. Udo Erasmus, LT ja ravintotieteilijä sanoo: "Hamppuvoi saattaa maapähkinävoin ravitsemukselliset arvot häpeään." Hienonnetuista siemenistä voidaan tehdä muun muassa leipää, kakkuja ja laatikkoruokia. Hampunsiemen sopii erinomaisesti myös mysleihin.

Biokemian ja ihmisen ravitsemuksen edelläkävijät uskovat nykyään, että sydän- ja verisuonitaudit sekä useimmat syövät ovat itse asiassa rasvojen pilaantumiseen liittyviä sairauksia, jotka aiheutuvat jatkuvasta välttämättömiä rasvahappoja karsinogeenisiksi tappajiksi muuntavien tyydyttyneiden rasvojen ja jalostettujen kasviöljyjen käyttämisestä. 50 % amerikkalaisista tulee kuolemaan sydän- ja verisuonitauteihin. Joka neljäs amerikkalainen tulee kuolemaan syöpään. Tutkijat uskovat, että syövät saavat alkunsa, kun immuunijärjestelmän vaste heikkenee. Useammat ihmiset menehtyvät nykyään immuunijärjestelmän heikkenemiseen kuin koskaan aikaisemmin. On käynnissä lupaavia tutkimuksia, joissa välttämättömiä rasvahappoja käytetään tukemaan HIV-potilaiden immuunijärjestelmää.

Hampunsiementen kokonaisproteiini antaa elimistölle kaikkia terveyden ylläpitämiseen tarvittavia aminohappoja ja tarjoaa niitä oikeassa suhteessa, jotta elimistö voi valmistaa veriplasman albumiinia sekä globuliineja, kuten vastustuskykyä parantavaa vasta-ainetta gammaglobuliinia.

Elimistön kyky vastustaa sairauksia ja palautua niistä riippuu siitä, kuinka nopeasti se voi valmistaa valtavia määriä vasta-aineita, jotka käyvät torjumaan taudinaiheuttajien ensimmäistä hyökkäystä. Jos globuliiniproteiinin määrä on alkujaan vähissä, vasta-aineiden armeija voi olla liian heikko estämään sairauden oireiden alkamista.

Paras tapa varmistaa että keholla on tarpeeksi aminohappomateriaalia globuliinien valmistamiseen on syödä ruokia joissa on korkea globuliiniproteiinin pitoisuus. Hampunsiementen proteiinista 65 % on globuliiniedestiiniä ja lisäksi ne sisältävät albumiinia (jota on kaikissa siemenissä), joten niissä on helposti saatavissa hyvin sulavaa proteiinia melko samanlaisessa muodossa kuin veriplasmassa.

Hampunsiementä on käytetty tuberkuloosin ja muiden ravinteiden imeytymiseen vaikuttavien, kehoa näivettävien tautien hoitamiseen. (Czechoslovakia Tubercular Nutritional Study, 1955.)

Elämän energia on kokonaisessa siemenessä. Lisäksi hampunsiemenruoat maistuvat herkullisilta!

Hampunsiemenet varmistavat välttämättömien rasvahappojen ja aminohappojen saannin, jotta voimme rakentaa voimakkaan kehon ja immuunijärjestelmän sekä säilyttää terveyden ja elinvoiman.

Lainattu Lynn Osburnin kirjasta Hempseed Nutrition (Access Unlimited, P.O. Box 1900, Frazier Park, CA 93225.)


Jatka sivulle: Luku 9


Siirry lukuun:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Loppusanat - Liitteet - Lisämateriaali

Bookmark and Share

banneri-pieni.png
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.