Luku 7 Alkup

Kannabiksen lääkinnällinen käyttö


Luvun 7 raakakäännetty, oikolukematon versio


Käänsin vähän alkua. Joku voi jatkaa tai sitten itse joskus kun ehdin. / Addic
13.2.2007: Kappaleesta on enää kääntämättä loppuosa, "Hampunsiemenet ravintona". Joku voi/saa jatkaa. / Addic
Valamis! 15.2.07 -GS-
19.4.2007 Laitoin tohon tommosen toc:in, voi miettiä että oisko hyvä kappaleitten aluissa. Lisäks tein alaviitteet bibliography-systeemillä - Addic

Alkuperäinen teksti: Chapter 7 - therapeutic use of cannabis

Hampussa on yli 60 terapeuttista yhdistettä, joilla on käyttöä lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi lääke- ja yrttihoidoissa. Tärkein näistä yhdisteistä on THC, ja terapian toimivuus on suoraan suhteessa käytetyn yrtin THC-pitoisuuteen. Viimeisimmät DEA:n raportit yhä vahvemmasta kannabiksesta kertovat näin ollen huomattavasta lääkinnällisestä edistyksestä, vaikkakin, uskomatonta kyllä, Yhdysvaltain hallitus käyttää näitä samoja numeroita perusteluna suurempien määrärahojen tarpeelle ja ankarammille rangaistuksille.

Vuonna 1996 marraskuun 5. päivänä 56 % Kalifornian osavaltion asukkaista äänesti California Compassionate Use Act -lain (marihuanan lääkekäytön lakialoitteen) puolesta, lopettaen osavaltiotason viranomaisten yritykset estää kalifornialaisia käyttämästä marihuanaa lääkkeeksi.

Arizonan osavaltiossa kansalaiset äänestivät myös lakialoitteen puolesta, jopa isommalla marginaalilla - 65 % - kyseessä oli lakialoite huumeiden ja lääkkeiden uudelleenluokittelusta sisältäen lääkekannabiksen, lakialoitetta tukemassa oli mm. edesmennyt senaattori Barry Goldwater.

Arizonan kuvernööri ja lainsäätäjät hylkäsivät tämän kansan tukeman lakialoitteen käyttämällä veto-oikeuttaan ensimmäistä kertaa 90 vuoteen. Tästä vihastuneena arizonalaiset vastasivat keräämällä yli 150000 allekirjoitusta 90 päivän aikana, jonka aikana asukkaat saivat antaa mielipiteensä asiasta, palauttaen lakialoitteen nopeasti jo marraskuuksi 1998 käsittelyyn.

Seuraavassa kerrotaan, miksi ja miten ihmiset hyötyvät siitä, kun lääkärien ja potilaiden valinnanvapautta aletaan jälleen kunnioittaa.

Varoitus: tämän kirjoittaja, vastuulliset tiedemiehet ja lääkärit neuvovat:

Kannabis, kuten mikään muukaan lääkinnällinen aine, ei ole ihmelääke. Negatiivisia vaikutuksia voi esiintyä. Pienelle osalle ihmisistä marihuana voi aiheuttaa negatiivisia tai allergisia oireita. Esimerkiksi sydänpotilailla voi olla ongelmia, vaikka yleisesti ottaen kannabis vähentääkin stressiä, laajentaa verisuonia ja tavallisesti laskee verenpainetta. Silti pienellä osa ihmisistä voi esiintyä korkeaa pulssia ja ahdistusoireita kannabiksen kanssa. Tällaisten ihmisten ei tule käyttää sitä. Osa astmapotilaista hyötyy kannabiksesta, mutta toisaalta toisille se voi aiheuttaa enemmän ärsytystä.

Selvälle enemmistölle ihmisistä, kannabiksella on osoitettu olevan käytännöllisesti katsoen satoja terapeuttisia ja lääkinnällisiä käyttämahdollisuuksia. Niiden joukossa on:

Astma

Yli 15 miljoonaa amerikkalaista kärsii astmasta ja yli 200 000 suomalaista sairastaa astmaa (suom. lähde mm. Filha ry). Kannabiksen polttamisesta voisi olla hyötyä 80 prosentille heistä. Verrattuna tällä hetkellä laillisiin myrkyllisiin astmalääkkeisiin kuten jopa lapsille määrättävään teofylliiniin, kannabiksen käyttö voisi tarkoittaa USA:ssa 30-60 miljoonaa henkilöelinvuotta pidentyneiden elinikien kautta. Suomessa vastaava luku olisi 400 000 - 800 000, eli esimerkiksi 200 000 ihmisen elinikä pidentyisi keskimäärin 2-4 vuotta. "Kannabisannoksen polttamisen on todistetusti keskeyttänyt pahoja astmakohtauksia" (Dr. Donald Tashkin kahdenkeskeisissä keskusteluissa 12.12.1989 ja 1.12.1997). Kannabiksen käyttö astman hoidossa tunnetaan kirjallisuudessa jo tuhansien vuosien takaa. 1800-luvulla amerikkalaiset lääkärit kirjoittivat ylistäviä raportteja lääkealan julkaisuihin siitkä, kuinka maailman Intianhamppu (kannabis) tulisi olemaan siunaus maailman astmaa sairastaville. Vaikka kannabis olisikin yleisesti ottaen tehokkain lääke astman hoitoon, nykypäivänä 16 miljoonasta amerikkalaisesta astmaatikosta vain kalifornialaisilla on mahdollisuus, jos lääkäri niin suosittelee, kasvattaa ja käyttää hamppua lääkkeeksi.

Lähteet:

 • Tashkin, Dr. Donald, UCLA Pulmonary Studies (for smoked marijuana), 1969-97;
 • Ibid., asthma studies, 1969-76;
 • Cohen, Sidney & Stillman, Therapeutic Potential of Marijuana, 1976;
 • Life Insurance Actuarial rates; Life shortening effects of childhood asthma, 1983.

Viherkaihi (silmänpainetauti, glaukooma)

Neljätoista prosenttia kaikista sokeutumisista amerikassa johtuu glaukoomasta, joka aiheuttaa kiihtyvää näön heikkenemistä. Kannabiksen polttaminen hyödyntäisi 90 prosenttia amerikkalaisista 2,5 miljoonasta glaukoomapotilaasta, ja se on 2-3 kertaa tehokkaampaa vähentämään silmänpainetta kuin mikään tämänhetkinen lääkeaine! Kannabiksen käytöllä ei ole myrkyllisiä sivuvaikutuksia maksalle eikä munuaisille; myöskään ei ole riskiä satunnaisiin laillisten glaukoomalääkkeiden/-tippojen aiheuttamiin äkkikuolemiin. Monet kalifornialaiset silmälääkärit ovat läpi 1970-, 1980- ja 1990-lukujen vaivihkaa neuvoneet potilaitaan käyttämään "katumarihuanaa" myrkyllisten laillisten lääkkeiden lisäksi (ja mahdollisesti lievittämään niistä aiheutuvia oireita). Marraskuusta 1996 lähtien kalifornialaiset lääkärit ovat voineet laillisesti suositella kannabiksen käyttöä tai hyväksyä sen glaukoomapotilaillaan, jotka tämän jälkeen voivat kasvattaa ja käyttää omaa lääkekannabista tai käyttää jotain harvoista jäljellejääneistä "lääkekannabisklubeista" lääkkeensä hankkimiseen.

Lähteet:

 • Harvard;
 • Hepler & Frank, 1971, UCLA;
 • Medical College of Georgia;
 • U. of North Carolina School of Medicine, 1975;
 • Cohen & Stillman, Therapeutic Potential of Marijuana, UCLA, 1976;
 • National Eye Institute;
 • Records of Bob Randolph/Elvy Musika, 1975, 1998.

Kasvaimet, syöpä

Kasvain on solujen hallitsemattomasta jakautumisesta johtuva muodostuma. Tutkijat Virginian Medical Collegessa gavaitsivat, että kannabis on uskomattoman tehokas lääke vähentämään ja pienentämään monen tyyppisiä kasvaimia, sekä hyvän- että pahanlaatuisia (syöpäkasvaimia). DEA ja muut hallituksen virastot olivat tilanneet tutkimukset, joissa tulokset havaittiin, sen jälkeen kun oli esitetty virheellisiä raportteja kannabissavun mahdollisista immuunijärjestelmän vaikutuksista. Mutta vuonna 1975, sen sijaan että olisi löydetty terveyshaittoja, saavutettiinkin selvä lääketieteellinen läpimurto kun pystyttiin todentamaan kannabiksen kasvaimia pienentävä vaikutus! Tämän Virginia Medical Collegessa tehdyn uskomattoman positiivisen löydön jälkeen DEA ja kansallinen terveysinstituutio (National Institute of Health) lopettivat kaiken rahoituksen kannabis/kasvain-tutkimuksille ja raportoiniille! Miljoonat amerikkalaiset, jotka voisivat olla elossa tänä päivänä, ovat kuolleet näistä ja muista DEA:n määräyksistä johtuen. Vuodesta 1996 lähtien Virginian Medical College on yrittänyt anoa uudestaan varoja kannabistutkimukseen, mutta DEA on hylännyt hakemukset.

Pahoinvoinnin lievitys

(esim. AIDS- ja syöpäpotilaille; matkapahoinvointiin)

Vaikka kemoterapia vauriottaakin immuunisysteemiä voimakkaasti, lääkärit suosittavat sen käyttöä hyödyllisenä syöpä- ja AIDS-potilaille. Mutta kemoterapialla on muitakin vakavia sivuvaikutuksia kuten pahoinvointi. "Kannabis on paras apu kontrolloimaan syöpähoidon pahoinvointia", sanoo Dr. Thomas Ungerleider, joka johti kalifornialaista "Marijuana for Cancer" (marihuanaa syöpään) tutkimusohjelmaa vuosina 1979-1984. Sama pätee myös AIDS-potilaisiin ja jopa matkapahoinvoinnin yleisesti aiheuttamiin vatsaoireisiin. Pahoinvointiin tarkoitetut lääkevalmisteet ovat usein pillerimuodossa, joten pahoinvointipotilas joutuu nielemään pillerin, mutta saattaa oksentaa sen saman tien pois. Koska kannabista voidaan nauttia savun muodossa (ja höyrynä vaporisaattorista, suom.huom.), se säilyy vaikuttavana elimistössä vaikka oksentaminen jatkuisikin. Koko (kalifornian) osavaltion kymmenvuotisen "Compassionate Marijuana Medical" -lain ajan George Deukmejain, joka toimi sekä kalifornian oikeuskanslerina että kuvernöörinä, täysin välittämättä syöpäpotilaiden kärsimyksistä ja kuolemista teki käytännössä mahdottomaksi potilaille hankkia kannabista. Kalifornian kuvernööri Pete Wilson jatkoi samaa linjaa, kunnes lääkekäytön lakiehdotus hyväksyttiin marraskuussa 1996.

Epilepsia, MS-tauti, selkäkivut, lihaskouristukset

Kannabiksesta on hyötyä 60 prosentille kaikista epileptikoista. Se on selvästi paras hoito moniin epilepsian tyyppeihin, ei kuitenkaan kaikkiin, ja sen lisäksi hoitamaan potilaiden kohtauksenjälkeisiä henkisiä traumoja (esim. ahdistuneisuus). Kannabisuute on todettu tehokkaammaksi kuin Dilantin (fenytoiini, suomessa esim. Hydantin), yleisesti määrätty antiepileptinen lääke, jolla on vakavia sivuvaikutuksia. Medical World News -julkaisussa raportoitiin vuonna 1971: "Marihuana … on luultavimmin tehokkain antiepileptinen aine minkä ihmiskunta tuntee tänä päivänä." (Mikuriya, Tod H., M.D., Marijuana Medical Papers, 1839-1972, page xxii.). Kannabista käyttävillä epileptiset kohtaukset ovat intensiteetiltään heikompia kuin lääkevalmisteita käyttävien potilaiden vaarallisemmat kohtaukset.

Vastaavasti, kannabiksen polttamisen on todistettu helpottavan huomattavasti avun tuojaksi MS-taudissa (multippeliskleroosi, pesäkekovettumatauti), joka vaikuttaa hermojärjestelmään ja johon liittyy mm. lihasheikkoutta ja vapinaa. Toisin kuin addiktoiva morfiini, joko polttamalla tai syömällä nautittu kannabis on todistettu parhaaksi lihasrelaksantiksi, lääkkeeksi selkäspasmeihin ja yleiseksi spasmeja (lihaskouristuksia) estäväksi lääkkeeksi koko maapallollamme. Syyskuussa 1993 Santa Cruzin läänissä Kaliforniassa lainvalvojat pidättivät uudelleen epilepsiaa sairastavan Valerie Corralin ja takavarikoivat hänen lääkkeeksi kasvattamansa viisi kannabiskasvia, siitäkin huolimatta, että 77 % Santa Cruzin asukkaista äänesti marraskuussa 1992 sen puolesta, että paikalliset lainvalvojat eivät nostaisi syytteitä kannabiksen lääkekäyttäjiä vastaan. Aikaisemmat syytteet Corralia vastaan oli hylätty maalliskuussa 1993, koska hän oli ensimmäinen kalifornialainen, joka täytti kaikki määritellyt kuusi kriteeriä, joilla lääkekäyttöluvan voi saada. Vuonna 1997 Valerie, joka pyörittää lääkekäyttöklubia, nimitettiin Santa Cruzin vuoden asukkaaksi.

Lähteet:

 • Cohen & Stillman, Therapeutic Potential of Marijuana, 1976;
 • Consult U.S. Pharmacopoeia prior to 1937;
 • Mikuriya, Tod H., M.D., Marijuana Medical Papers, 1839-1972.

Antibioottiset ja desinfioivat CBD-yhdisteet

Erityisesti kukittamattomat nuorista hamppukasveista voidaan erottaa CBD-yhdisteitä (kannabidioleja). Kannabidioleilla on monia antibioottisia käyttökohteita, sisältäen tippurin hoidon. Vuonna 1990 Floridassa tehdyn tutkimuksen mukaan yksi käyttökohde on herpeksen hoito. Tetrahydrocannabinolin asidimuodot, kannabidiolit, ovat vaikuttavat vastakkaisesti kuin kasvin THC, minkä vuoksi se on kieltolain kannattajien mielestä hyväksyttävämpi lääkkeeksi, koska se ei saa käyttäjäänsä "pilveen". Lähestulkoon kaikkien sellaista tautien ja tulehdusten kohdalla, joita voi hoitaa oksitetrasykliinillä (terramycin), kannabisjohdannaiset olivat tehokkaampia lääkkeitä Tsekkoslovakialaisissa tutkimuksissa vuosina 1952-1955. Vielä vuonna 1997 tsekit julkaisivat satoraportteja suunnitelmista kasvattaa kannabidioli-rikasta hamppua.

Lähteet (tekstissä mainittujen lisäksi):

 • Cohen & Stillman, Therapeutic Potential of Marijuana;
 • Mikuriya, Tod H., M.D., Marijuana Medical Papers;
 • Roffman, Marijuana as Medicine, 1982;
 • International Farm Crop abstracts.

Niveltulehdukset, herpes, kystinen fibroosi ja reuma

Kannabis voi toimia paikallista kipua poistavana [2]. Vuoteen 1937 saakka käytännössä kaikki känsälaastarit, sinappilaastarit, lihassalvat ja fibroosihauteet oli tehty kannabisuutteesta tai sisälsivät sitä. Reumaa hoidettiin läpi eteläisen Amerikan aina 1960-luvulle saakka hampun lehdillä ja/tai kukilla joita lämmitettiin vedessä tai alkoholissa ja asetettiin kipeiden nivelien päälle. Itse asiassa tätä yrttilääkinnän muotoa käytetään yhä laajalti Meksikon maaseudulla, Keski- ja Etelä-Amerikassa ja Kaliforniassa asuvien latinojen keskuudessa helpottamaan reumaa ja nivelkipuja.

THC tappaa herpes-viruksen, kun virus altistetaan suoraan kontaktiin THC:n kanssa, todettiin vuonna 1990 South Floridan (Tampa) yliopistossa tutkimuksessa, jonka teki Dr. Gerald Lancz - hän silti varoittaa, että "marihuanan polttaminen ei paranna herpestä". Joka tapauksessa, käyttäjät raportoivat rakkuloiden nopeammasta kuivumisesta ja paranemisesta, kun on niihin on paikallisesti käytetty vahvassa alkoholissa liotettua tahnaksi murskattua "vahvaa budia".

Keuhkojen puhdistaja ja epäpuhtauksien poistaja

Kannabis on paras luonnollinen keuhkojen puhdistaja ja limanirroittaja puhdistamaan keuhkoja savusaasteista, pölystä ja limaa, jotka liittyvät tupakointiin. Marihuanasavu laajentaa tehokkaasti keuhkoputkia (bronchus) mahdollistaen paremman hapenoton. Se on myös paras luonnollinen lääke laajentamaan keuhkojen pieniä ilmatiehyitä 80 prosentilla väestöstä (lopuilla 20 % voi esiintyä vähäisiä negatiivisia vaikutuksia). Katso myös kohta astma, tauti, jossa spasmit sulkevat näitä ilmatiehyitä (lähteet: UCLA Tashkin studies, 1969-97; U.S. Costa Rican, 1980-82; Jamaican studies 1969-74, 76).

Tilastollinen todistusaineisto osoittaa, että tupakkaa polttavat voivat paremmin ja elävät pidempään, jos he polttavat myös kohtuullisesti kannabista (lähde: Jamaican, Costa Rican studies). Miljoonat amerikkalaiset ovat lopettaneet tupakoinnin tai vähentäneet tupakkatuotteiden käyttöä kannabista käyttämällä, mikä ei ole hyvä uutinen tupakkayhtiöille ja niiden lobbareille - kuten senaattori Jesse Helmsille joukkoineen. Vuosisadan vaihteessa (1800/1900) säädetty poikkeus USA:n tupakkalaissa mahdollistaa 400:sta 6000:een uuden kemikaalin käyttämisen tupakkatuotteissa. Sen jälkeen tavalliseen savukkeeseen lisätyt kemikaalit ovat olleet tuntemattomia, ja yleisöllä ei ole mitään mahdollisuuksia tai oikeuksia selvittää, mitä ne ovat.

Monet hölkkääjät, juoksija ja maratoonarit ovat sitä mieltä, että heidän kannabiksen käyttönsä puhdistaa heidän keuhkojaan, mahdollistaen paremman suorituskyvyn. Todistusaineisto osoittaa, että kannabiksen käyttö pidentää näiden rikollisina pidettyjen amerikkalaisten elämää keskimäärin yhdestä kahteen vuotta - silti he voivat menettää oikeutensa, omaisuutensa, lapsensa, osavaltion myöntämät luvat, jne, vain siksi, että he käyttävät mitä turvallisinta kannabista.

Uni ja rentoutus

Kannabis laskee verenpainetta, laajentaa valtimoita ja laskee ruumiinlämpöä keskimäärin puoli astetta, vähentäen näin elimistön stressiä. Kannabista illalla polttavat raportoivat rauhallisemmasta yöunesta. Kannabiksen käyttö mahdollistaa suurimmalle osalle ihmisistä paremman yöunen pidemmällä syvän unen vaiheella verrattuna reseptilääkkeisiin. Unilääkkeet (lailliset, turvallisiksi ja tehokkaikisi väitetyt) sisältävät usein synteettisesti tuotettuja aineita, jotka ovat kemiallisesti sukua todella myrkyllisistä kasveista, kuten mandrake, hullukaali ja hulluruoho, löytyville aineille. Vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1991 lääkärit, apteekkarit ja lääkeyhtiöt taistelivat näiden usein väärinkäytettyjen aineiden lainsäädännöstä (L.A. Times, 2.4.1991). Toisin kuin esimerkiksi Valium, kannabis ei voimista alkoholin fysiologisia haittavaikutuksia. On arvioitu, että kannabis voisi korvata yli 50 % kaikista sellaisista lääkkeistä kuin Valium, Librium, Thorazine, Stelazine, muut "-zine"-lääkkeet ja useimmat unilääkkeet. On moraalisesti arvelluttavaa, että viimeisen parin vuosikymmenen aikana tuhannet vanhemmat ovat sallineet, että heidän lapsiaan, iältään 11:stä 17:ään vuotta, on hoidettu massiivisilla annoksilla "-zine"-lääkkeitä saadakseen heidät vieroitettua pilvestä, vanhempainyhdistysten, PDFA:n (Partnership for A Drug-Free America), liittovaltion viranomaisten, päättäjien ja lääkärien kannustaessa ja painostaessa. Usein "-zine"-lääkkeet "toimivat" ja nuoret lopettavat pilven käytön. Lapsi ei enää myöskään rakasta koiraansa - ja yhdellä neljäsosalla on riski, että he joutuvat kärsimään koko loppuelämänsä kontrolloimattomasta vapinasta. * Mutta eivätpä ole enää pilvessä! * Marraskuussa 1983 U.S. Centers for Disease Control Atlantassa julkaisi tiedon, että 20 - 40 prosentille "-zine"-lääkkeiden käyttäjistä kehittyy elinikäinen pysyvä spasies (vapina, nykiminen). Nämä reseptillä määrättävät lääkkeet ovat kemiallisesti sukua hyönteismyrkyille ja hermokaasu Sarinille. Sadat yksityiset huumevierotusklinikat ja niiden johtajat pitävät tätä toimintatapaa yllä ja esillä mediassa, usein lainaten heikosti arvostettuja NIDA:n tai DEA:n raportteja (katso luku 16, väärän tiedon levittäminen) - koska he voivat saada suuret voitot kauppaamalla hyödytöntä tai tuhoisaa "kannabisvieroitusta" lapsille ja nuorille. Onhan tämä "tauti" myös helposti uusiutuva, riittää että käyttää kannabista uudelleen senkin jälkeen, kun asiasta on väännetty kättä "määräävän tahon" kanssa. Tämä on mielenhallintaa ja yritys tuhota yksilön vapaa tahto.

Keuhkolaajentuma

Lääketieteelliset tutkimukset osoittavat, että kannabiksen polttaminen voi olla hyödyllistä suurimmalle osalle lievän keuhkolaajentuman omaavilla potilailla ja keuhkoahtaumatautiin. Se voisi parantaa miljoonien kärsijöiden elämänlaatua ja pidentää heidän elinikäänsä. USA:n hallitus ja DEA (vuodesta 1976) ovat ilmoittaneet, että kannabiksen sivuvaikutus "pilvi" ei ole hyväksyttävä, riippumatta siitä, kuinka monta elinvuotta se voisi tuoda lisää - vaikkakin yli 90 miljoonaa amerikkalaista on kokeillut kannabista ja 25 - 30 miljoonaa käyttää sitä säännöllisemmin rentoutukseen tai itselääkitykseen, ilman yhtä ainoaa yliannostuskuolemaa - ikinä! Tutkimukset veren hapenottokykyyn ja kannabikseen liittyen osoittavat että rintakivut (keuhkoperäiset), raajojen kivut, hengitysvaikeudet ja päänsäryt, joita esiintyy saasteisina (smog) päivinä, yleensä helpottuvat kannabista käyttämällä. Dr. Donald Tashkin, yksi USA:n hallituksen johtavista tiedemiehistä kannabiksen hengitystievaikutusten tutkimuksessa, kertoi joulukuussa 1989, ja uudestaan joulukuussa 1997, että et voi saada tai pahentaa keuhkolaajentumaa kannabista polttamalla (katso myös: Tashkin's Marijuana Pulmonary Research, UCLA, 1969-1997). Vuodesta 1981 lähtien tämän kirjan kirjoittaja on henkilökohtaisesti osallistunut Tashkinin tutkimuksiin ja on säännöllisesti haastatellut Tashkinia kannabiksen lääkinnällisistä vaikutuksista; viimeisin henkilökohtainen haastattelu oli joulukuussa 1997.

Stressin, stressi- ja migreenipäänsäryn helpotus

Ennen kaikkea kannabis on paras lääke maailman ykköstappajaan - stressiin. Se voi turvallisesti vähentää tai korvata sellaisten aineiden käyttöä kuin Valium, Librium, alkoholi ja jopa Prozac (fluoksetiinivalmisteet, Suomessa esim. Seronil, Seromex) miljoonilla amerikkalaisilla (ja sadoilla tuhansilla suomalaisilla, suom.huom.). Vaikka kannabispäihtymys vaihteleekin psykologisesta ja sosiaalisesta käyttötilanteesta riippuen, yleisin vaikutus on rauhallinen, hieman euforinen tila, jossa aika hidastuu ja jolloin näkö-, kuulo- ja tuntoaisti herkistyy. Vertailukohtana kannabiksen turvallisille, terapeuttisille vaikutuksille esimerkiksi bentsodiatsepiinit (Valium, Suomessa esim. Diapam, Oxepam, Xanor) ovat väärinkäytetyin lääkeryhmä koko maassa, aiheuttaen enemmän ensiaputapauksia USA:ssa kuin mitä kokaiini- ja opioidiophjaiset ensiaputapaukset ovat yhteenlaskettuina. Kun tupakka supistaa verisuoniston valtimoita, niin kannabis puolestaan laajentaa (avaa) niitä. Koska migreenipäänsäryt voivat johtua valtimoiden kouristuksesta ja samanaikaisesta laskimoiden "ylirentoutumisesta", kannabiksen aiheuttamat muutokset aivokuoren verenkierrossa useimmiten saa migreenipäänsäryn helpottamaan. Yhden todisteen valtimoiden laajentumisesta voi nähdä käyttäjän punaisista silmistä. Kuitenkin, toisin kuin muilla huumeilla, kannabiksella ei ole muuta merkittävää vaikutusta verenkiertoon yleisesti, lukuunottamatta mahdollisesti "nousuvaiheessa" esiintyvää pientä sykkeen kohoamista.

Parantamaan ruokahalua

Kannabiksen käyttö saa usein (ei aina) aikaan ns. mässyt, kasvaneen ruokahalun, joka nykyisellään tekee kannabiksesta parhaan lääkkeen anoreksiaan. Sadat tuhannet amerikkalaiset vanhalla iällään, toipilaana ja sairaalatilanteissa kärsivät anoreksiasta. Useimmille avun voisi tuoda kannabis - silti hallituksen politiikka ja viranomaiset kieltävät näiltä amerikkalaisilta mahdollisuuden terveempään elämään! Kannabiksen ruokahalua parantava vaikutus voi pidentää myös mm. AIDS-potilaiden ja haimasyöpäpotilaiden elämää (on syötävä, muuten kuolee). Tästäkin huolimatta, DEA ja yhdysvaltain hallitus on vuodesta 1976 lopettanut ja kieltänyt kannabiksen haimasyöpätutkimuksen ja kannabiksen käytön syövän hoitoon. He ovat käytännössä näin sallineet kymmenien tuhansien ihmisten kuolla joka vuosi, kieltäen heiltä oikeuden elää muutoin normaalimpaa, terveempää ja tuottavampaa elämää.

Vähentämään syljeneritystä

Kannabiksen polttaminen voi auttaa kuivattamaan suuta hammaslääkärikäyntiä varten. Kannabis on paras tapaa vähentää suun syljeneritystä ei-myrkyllisellä tavalla, ilmiö, joka on tunnettu polttajien keskuudessa "cotton mouth"-nimellä. Canadian Board of Dentistryn (kanadalainen hammaslääkärien neuvosto) vuonna 1970-luvulla suorittamien tutkimusten mukaan, kannabis voisi korvata erittäin myrkyllisen Searly & Co -yhtiön Probathine-lääkeyhdisteen. Tämä puolestaan viittaisi siihen, että kannabiksesta voisi olla apua myös mahahaavan hoidossa.

JA LISÄKSI…

AIDS, masennus ja sadat muut lääkinnälliset käyttökohteet

Yksi kannabiksen tunnetuista vaikutuksista on sen mielialaa kohottava vaikutus, "pilvi". Kannabiksen käyttäjät Jamaikalla ylistävät "ganjan" etuja meditaatiossa, keskittymisessä, tietoisuuden nostamisessa ja hyvinvoinnin tunteen ja itsetuntemuksen kasvattamisessa [5]. Tällainen mielialan muutos, paremman ravinnonsaannin ja levon ohella voi usein tarkoittaa muutosta tunteesta "minä olen kuolemassa syöpään/aidsiin" tunteeksi "minä elän, vaikka minulla on syöpä/aids".

Kannabis usein myös helpottaa pieniä kipuja ja tietyntyyppisiä isompiakin ja auttaa vanhempia kansalaisia elämään nivelkolotusten ja kipujen kanssa, unettomuuden ja toimintakyvyn heikkenemisen kanssa ja nauttimaan ihmisarvoisempaa ja mukavampaa elämää. Kansan perimätieto kertoo ja lääketieteelliset todisteet osoittavat, että kannabis on paras yleislääke dementian, seniiliyden ja mahdollisesti myös alzheimerin taudin hoidossa, parantaa muistia pitkällä tähtäimellä ja tarjoaa lukemattomia muita hyötyjä. Yhdysvaltalaiset tilastot 1970-luvulta osoittavat, että elinikä pidentyy kahdeksasta 24:ään vuotta, jos korvaa päivittäisen alkoholin ja tupakan käytön kannabiksella. Uusien tutkimusten tekeminen aiheesta on nykyään luonnollisesti laitointa.

Hyväksyttävistä riskeistä

Jokainen yhdysvaltalainen tutkijalautakunta ja liittovaltion tuomari, joka on tutustunut tosiasioihin kannabiksesta, on myöntänyt sen olevan yksi turvallisimmista lääkkeistä mitä on olemassa. Vaikka kannabiksella onkin lukuisia terapeuttisia käyttömahdollisuuksia, sen ainoasta merkittävästä sivuvaikutuksesta, "pilveen tulosta", ollaan oltu huolissaan aina liioitteluun asti. DEA sanoo, että pilveen tulo ei ole hyväksyttävää, joten kannabis pysyy yhä edelleen laittomana, täysin jättäen lääkärit ja potilaat huomiotta. Joka päivä joudumme luottamaan lääkäreiden arviointikykyyn siitä, ovatko terapeuttiset mutta potentiaalisesti vaaralliset lääkkeet hyväksi potilaille. Siltikään lääkäreillä ei ole mahdollisuutta määrätä lääkkeeksi yrttiä, jonka liittovaltion tuomari Francis Young vuonna 1988 sanoi olevan "yksi turvallisimmista lääkeaineista, joita ihminen tuntee". Me emme laita lääkäreitä pysäyttämään väkivaltarikoksia. Poliisin, syyttäjän ja vankilatyöntekijöiden ei siis myöskään pitäisi joutua vastaamaan siitä, millaisia yrttiterapioita ja -lääkityksiä ihmiset käyttävät hoitamaan heidän henkilökohtaisia terveysongelmiaan.


Alaviitteet

1. Cohen & Stillman, Therapeutic Potential of Marijuana, UCLA, 1976; personal interviewd in Washington, D.C. (1982) with researchers from the Medical College of Virginia.
2. Cohen & Stillman, Therapeutic Potential of Marijuana, UCLA, 1976; Mikuriya, Tod H., M.D., Marijuana Medical Papers 1839-1972, Medi-Comp Press, Oakland, CA, 1973.
3. The Antibiotic Effect of Cannabis Indica, 1952-53-55. The Antibacterial Effect of Cannabis Indica, 1955, from Marijuana Medical Papers; Cohen & Stillman, Therapeutic Potential of Marijuana, UCLA, 1976.
4. Harvard Medical School Mental Health Letter, Vol. 4, No. 5, November 1987.
5. Ruben, Vera & Comitas, Lambros, Ganja in Jamaica, A Medical Anthropological Study of Chronic Marijuana Use, Mouton & Co., The Hague an Paris, Anchor Books, U.S.A., 1976.
6. Stopping Valium Public Citizen Health Research Group, 2000 P St. NW, Washington, DC.

Hampunsiementen ravintoarvo

Hampunsiemenet sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot ja rasvahapot (essential fatty acids, EFA), joita tarvitaan ylläpitämään terveellistä ihmiselämää. Mikään muu kasvi ei tarjoa yhtä täydellistä proteiinilähdettä yhtä helposti sulavassa muodossa eikä tarjoa elämälle välttämättömiä rasvoja juuri oikeassa suhteessa ihmisen terveyttä ja elinvoimaa varten.

Hampunsiemenissä on korkeammat välttämättömien rasvahappojen pitoisuudet kuin millään muulla kasvilla. Hampunsiemenöljy on alhaisimpia tyydyttyneiden rasvojen määrässä, sisältäen niitä alle 8 tilavuusprosenttia. Hampunsiemenistä puristettu öljy sisältää 55 % linolihappoa (linoleic acid, LA) ja 25 % (alfa-)linoleenihappoa (llinolenic acid, LNA). Ainoastaan pellavaöljyssä on enemmän linolihappoa (58 %), mutta hampunsiemenöljy sisältää korkeamman kokonaismäärän eli 80 % välttämättömiä rasvahappoja.

"Nämä välttämättömät rasvahapot ovat vastuussa immuunijärjestelmämme vasteesta. Vanhassa maailmassa talonpojat söivät hamppuvoita. Heillä oli parempi vastustuskyky kuin aatelisilla. Korkeamman luokan ihmiset eivät syöneet hamppua, koska köyhät söivät sitä." - R. Hamilton, KT, LT, lääketieteen tutkija-biokemisti UCLA Emeritus.

LA ja LNA ovat mukana myös elimistön energianhyödyntämis- ja kuljetusprosesseissa.

Välttämättömät rasvahapot säätelevät kasvua, elinvoimaa ja mielentilaa. LA ja LNA ovat mukana hapen kuljettamisessa keuhkoista jokaiselle solulle. Ne ovat mukana sitomassa happea solukalvoon, jossa se toimii suojana viruksia ja bakteereja vastaan, ne eivät viihdy hapen läheisyydessä.

Välttämättömien rasvahappojen kaareva muoto estää niitä liukenemasta keskenään. Ne ovat liukkaita eivätkä tuki verisuonia kuten tahmeat, suoranmuotoiset tyydyttyneet rasvahapot ja transrasvahapot joita valmistetaan altistamalla monityydyttymättömiä öljyjä kuten linoleeni- ja linolihappoja korkeille lämpötiloille jalostusprosessin aikana.

Linoli- ja linoleenihapoilla on hienoinen negatiivinen varaus ja ne muodostavat yleensä hyvin ohuen pintakalvon. Tätä ominaisuutta kutsutaan pinta-aktiviteetiksi ja se mahdollistaa myrkkyjen ym. aineiden kuljettamisen ihon pinnalle, suolikanavaan, munuaisiin ja keuhkoihin joista ne voidaan poistaa. Nämä rasvahapot muuttuvat erittäin herkästi myrkyllisiksi yhdisteiksi kun niitä jalostetaan suurissa lämpötiloissa tai kun vääränlainen säilytys saattaa ne alttiiksi valolle tai ilmalle.

Luonto on varustanut siemenet kuorella joka suojelee sisäpuolella olevia tärkeitä öljyjä ja vitamiineja pilaantumiselta.

Se on täydellinen säiliö ja lisäksi täydellistä syötävää. Hampunsiemeniä voidaan jauhaa maapähkinävoin kaltaiseksi, maultaan hienommaksi, tahnaksi. Udo Erasmus, LT ja ravintotieteilijä sanoo: "Hamppuvoi saattaa maapähkinävoin ravitsemukselliset arvot häpeään." Hienonnetuista siemenistä voidaan tehdä leipää, kakkuja, laatikkoruokia yms. Hampunsiemen sopii erinomaisesti myös mysleihin.

Biokemian ja ihmisen ravitsemuksen edelläkävijät uskovat nykyään että sydän- ja verisuonitaudit sekä useimmat syövät ovat itse asiassa rasvojen pilaantumiseen liittyviä sairauksia jotka aiheutuvat jatkuvasta välttämättömiä rasvahappoja karsinogeenisiksi tappajiksi muuntavien tyydyttyneiden rasvojen ja jalostettujen kasviöljyjen käyttämisestä. 50% amerikkalaisista tulee kuolemaan sydän- ja verisuonitauteihin. Joka neljäs amerikkalainen tulee kuolemaan syöpään. Tutkijat uskovat että syövät saavat alkunsa kun immuunijärjestelmän vaste heikkenee. Useammat ihmiset menehtyvät nykyään immuunijärjestelmän heikkenemiseen kuin koskaan aikaisemmin. On käynnissä lupaavia tutkimuksia joissa välttämättömiä rasvahappoja käytetään tukemaan HIV-potilaiden immuunijärjestelmää.

Hampunsiementen kokonaisproteiini antaa elimistölle kaikkia terveyden ylläpitämiseen tarvittavia aminohappoja ja tarjoaa niitä oikeassa suhteessa jotta elimistö voi valmistaa veriplasman albumiinia sekä globuliineja kuten vastustuskykyä parantavaa gammaglobuliini vasta-ainetta.

Elimistön kyky vastustaa sairauksia ja palautua niistä riippuu siitä kuinka nopeasti se voi valmistaa valtavia määriä vasta-aineita jotka käyvät torjumaan taudinaiheuttajien ensimmäistä hyökkäystä. Jos globuliini proteiinin määrä on alkujaan vähissä, vasta-aineiden armeija voi olla liian heikko estämään sairauden oireiden alkamista.

Paras tapa varmistaa että keholla on tarpeeksi aminohappomateriaalia globuliinien valmistamiseen on syödä ruokia joissa on korkea globuliini proteiinin pitoisuus. Hampunsiementen proteiinista 65% on globuliini edestiiniä ja lisäksi ne sisältävät albumiinia (jota on kaikissa siemenissä) joten niissä on helposti saatavissa hyvin sulavaa proteiinia melko samanlaisessa muodossa kuin veriplasmassa.

Hampunsiementä on käytetty tuberkuloosin ja muiden ravinteiden imeytymiseen vaikuttavien, kehoa näivettävien tautien hoitamiseen. (Czechoslovakia Tubercular Nutritional Study, 1955.)

Elämän energia on kokonaisessa siemenessä. Lisäksi hampunsiemenruoat maistuvat herkullisilta!

Hampunsiemenet varmistavat välttämättömien rasvahappojen ja aminohappojen saannin jotta voimme rakentaa voimakkaan kehon ja immuunijärjestelmän ja säilyttää terveyden ja elinvoiman. Lainattu Lynn Osburnin kirjasta Hempseed Nutrition (Access Unlimited, P.O. Box 1900, Frazier Park, CA 93225.)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.