Luku 1

Hampun historiaa yleisesti

Kirjan selventämiseksi:
Asteriskilla ( * ) merkityt selitykset ja dokumentit ovat listattuna kyseisen kappaleen lopussa. Muut faktojen, anekdoottien, historioiden, tutkimusten yms. lähteet on tekstin lyhentämiseksi sisällytetty joko leipätekstiin tai ne sisältyvät lisäosiin.

Tässä kirjoituksessa mainitut faktat ovat tarkistettavissa Encyclopædia Britannicasta, jota painettiin enimmäkseen hamppupaperille yli 150 vuoden ajan, mutta mikä tahansa muukin tietosanakirja tai hyvä sanakirja käy yleiseen faktojen tarkistukseen.

sat.jpg

Cannabis sativa L.

Tunnetaan myös nimillä: hamppu, kannabis, intianhamppu, mari(huana), ganja, ruoho, bhang, hatsi, yrtti, dagga jne., kaikki yhden kasvin nimityksiä!

Mitä on nimessä?

Yhdysvaltain maantiedettä

Yhdysvalloissa on hampunkasvatuksen mukaan nimetty monia paikkakuntia. Esimerkiksi Hempstead, Long Islandilla; Hempstead County, Arkansasissa; Hempstead, Texasissa; Hemphill, Pohjois-Carolinassa ja Hempfield, Pennsylvaniassa ovat paikannimiä monien muiden joukossa, jotka ovat saaneet aikoinaan hampusta nimensä. Osa paikkakunnista taas on saanut nimensä niiden ihmisten mukaan, joiden sukunimissä sana "hamppu" esiintyy.

Suomen maantiedettä

Myös Suomesta löytyy paljon hamppu-kantaisia paikannimiä. Täällä on mm. Hamppu, joka on saari Sauvossa; Hamppujärvi (Toholampi), Hamppukallionaukko (Uusikaupunki), Hamppukuru (Ylivieska), Hamppulammi (Janakkala), Hamppulankangas (Vammala), Hamppulantto (Pello), Hamppulähde (Hämeenkyrö), Hamppuneva (Ähtäri) ja Hamppuniva (Sodankylä). Hamppulampi löytyy mm. Kajaanista, Kiimingiltä, Kemijärveltä, Nurmeksesta, Oulusta, Posiolta, Rovaniemeltä ja Taivalkoskelta; Hamppuniemi Muhokselta, Vihdistä ja Ylöjärveltä ja Hamppusaari Evijärveltä, Himangalta (metsäalue), Merijärveltä ja Pyhännästä.

Seuraavista kunnista löytyy useampiakin paikannimiä, joissa kantasanana on hamppu:

 • Hyrynsalmi: Hamppuaho (metsäalue), Hamppulahdensuo, Hamppulahti, Hamppulamminsuo, Hamppulammit, Hamppulampi, Hamppusaari
 • Kittilä: Hamppujärvi, Hamppukaltionoja, Hamppukaltiot (lähde), Hamppukummunoja, Hamppukumpu
 • Kuhmo: Hamppulahti, Hamppulamminaho (metsäalue), Hamppulamminsuo, Hamppulammit, Hamppulampi, Hamppulehto (metsäalue), Hamppuniemi, Hamppusaari
 • Kuusamo: Hamppulampi, Hamppupuro
 • Pudasjärvi: Hamppulampi, Hamppuoja
 • Puolanka: Hamppuharju, Hamppuhetteensuo, Hamppukaarre, Hamppulamminkangas, Hamppulamminsuo, Hamppulampi, Hamppuniemi, Hamppupuro
 • Raahe: Hamppukangas, Hamppulampi
 • Ristijärvi: Hamppuaho (metsäalue), Hamppulampi, Hamppuliko, Hamppurinne
 • Sotkamo: Hamppuhete (lähde), Hamppulampi
 • Suomussalmi: Hamppuhete (lähde), Hamppukaarre, Hamppulahti, Hamppulamminaho, Hamppulammit, Hamppulampi, Hamppuniemi, Hamppupaikansuo, Hamppupuro
 • Vaala: Hamppulampi, Hamppuliko
 • Vihanti: Hamppuliko, Hamppulionsuo

Nämä ovat siis täysin virallisia suomalaisia paikannimiä. Voit etsiä niiden sijainnin esimerkiksi Kansalaisen Karttapaikka -palvelun avulla. Osoitenimistössäkin on lukuisia Hamppukatuja, Hamppukujia ja Hampputeitä, myös näiden tarkemmat sijainnit sekä lisää hamppu-pohjaisia osoitenimiä voit etsiä Kansalaisen Karttapaikka -palvelusta.

Hampun historiaa Yhdysvalloissa

Amerikan ensimmäinen kannabislaki tuli voimaan vuonna 1619 Virginiassa, Jamestownin siirtokunnassa. Laki velvoitti kaikkia maanviljelijöitä kasvattamaan intianhamppua. Muita hampunkasvatukseen määrääviä lakeja tuli voimaan Massachusettsissa vuonna 1631, Connecticutissa 1632 ja Chesapeaken siirtokunnissa 1710-luvun puoliväliin asti.

Englannissa annettiin kruunun toimesta jopa arvostettu Britannian kansalaisuus niille ulkomaalaisille, jotka kasvattaisivat kannabista, ja kasvatuksesta kieltäytyville jaettiin usein sakkorangaistuksia. Hamppu kävi vuodesta 1631 1800-luvun alkuun asti rahankaltaisena maksuvälineenä suurimmassa osassa Amerikkaa. Tähän oli syynä se, että näin toimimalla rohkaistiin maanviljelijöitä kasvattamaan sitä enemmän.[1]

Ihmisillä oli Amerikassa yli 200 vuoden ajan myös täysin mahdollista maksaa veronsa teollisuushampulla.[2]

Hampun tärkeyttä teollisuudelle kuvaa hyvin se, että maanviljelijä saatettiin tuomita jopa vankeusrangaistukseen, mikäli hän ei viljellyt hamppua silloin kun siitä oli pulaa. Esimerkkinä vaikkapa Virginian osavaltio vuosina 1763–1767. (Herndon, G.M., Hemp in Colonial Virginia, 1963; The Chesapeake Colonies, 1954; L.A.Times, 12.8.1981; et al.)

c.jpg

Molemmat Yhdysvaltain presidentit George Washington ja Thomas Jefferson kasvattivat kannabista plantaaseillaan. Ranskassa vieraillessaan Jefferson[3] näki paljon vaivaa – ja otti salaisien agenttiensa kanssa myös itse huomattavan riskin kyetäkseen hankkimaan maalleen korkealaatuisia hampunsiemeniä, jotka salakuljetettiin Kiinasta Turkkiin. Mandariinikiinan poliittiset johtajat arvostivat tuolloin laadukkaita hampunsiemeniään niin paljon, että niiden vienti ulkomaille oli rikos, josta langetettiin kuolemanrangaistus.

taima.gif

Kiinalainen kirjoitusmerkki "Ma" oli ensimmäinen nimitys hampulle. Vuoteen 1000 jaa. mennessä "ma"-sana on muuntunut tarkoittamaan yleisesti kaikenlaisia kuituja, mukaan lukien juutti ja rami. Hamppua kutsutaan "Tai-ma":si tai "Dai-ma":ksi tarkoittaen "suurta hamppua".

Vuonna 1850 Yhdysvalloissa suoritetussa laskennassa 8327 tilaa, "hamppuplantaasia"* (plantaasi = minimiltään 2000 eekkerin maatila), kasvatti kannabiskasveja vaatteiden ja peitekankaiden valmistusta varten ja jopa puuvillateollisuus käytti hamppuköyttä puuvillan paalauksessa. Ennen vuonna 1865 säädettyä orjuuden kieltävää lakia suurin osa työvoimavaltaisen hampputeollisuuden plantaaseista sijaitsi etelässä tai rajaosavaltioissa, lähinnä halvan työvoiman (orjien) saatavuuden johdosta.

(U.S. Census, 1850; Allen, James Lane, The Reign of Law, A Tale of the Kentucky Hemp Fields, MacMillan Co., NY, 1900; Roffman, Roger, Ph.D. Marijuana as Medicine, Mendrone Books, WA, 1982.)

*Tämä luku ei sisällä kymmeniätuhansia pienempiä maatiloja, saati satoja tuhansia, ellei miljoonia pieniä hamppuviljelmiä perheiden maatilkuilla; eikä ota huomioon sitä, että pitkälle 1900-luvulle asti yli 80% Amerikan hampuntarpeesta tyydytettiin tuontihampulla Venäjältä, Unkarista, Tšekkoslovakiasta ja Puolasta jne.

benfrank.gif

Benjamin Franklin perusti yhden Amerikan ensimmäisistä paperia valmistavista tehtaista, jotka käyttivät hamppua paperin raaka-aineena. Hamppu tarjosi Amerikalle mahdollisuuden vapaaseen kolonialistiseen lehdistöön ilman, että maalla oli tarvetta kerjätä Englannilta paperia tai perustella sille paperin tai kirjojen tarvettaan.

Lisäksi Amerikan Yhdysvalloissa useat marihuanasta ja hasiksesta uutetut lääkkeet pitivät hallussaan vuodesta 1842 aina 1890-luvulle asti ensimmäistä, toista ja kolmatta sijaa eniten määrättyinä lääkkeinä. Ihmisten oli laillista käyttää kannabista lääkkeenä koko 1930-luvun, ja vielä suositumpaa se oli eläinlääketieteellisessä käytössä niin Amerikassa kuin muuallakin maailmassa.

old_medicin.gif

Kannabisekstraktiolääkkeitä valmisti Eli Lilly, Parke-Davis, Tildens, Brothers Smith (Smith Brothers), Squibb ja useat muut amerikkalaiset sekä eurooppalaiset yhtiöt ja apteekkarit. Koko tänä aikana ei tavattu yhtään kuolemantapausta, joka olisi johtunut kannabislääkkeistä, eikä käytännössä huomattu väärinkäyttöä tai mielenterveysongelmia, ellei lääkkeitä ensimmäistä kertaa käyttävien tai tottumattomien käyttäjien satunnaista disorientoituneisuutta tai liiallista introverttisuutta eli sisäänpäinkääntyneisyyttä oteta huomioon.

(Mikuriya, Tod, M.D., Marijuana Medical Papers, Medi-Comp Press, CA; Cohen, Sidney & Stillman, Richard, Therapeutic Potential of Marijuana, Plenum Press, NY, 1976.)

Hampun maailmanhistoriaa

"Vanhin punottu kangas oli ilmeisesti hamppua, jota alettiin työstää jo 8000–7000 eaa."

(The Columbia History of the World, 1981, sivu 54.)

Hamppuun liittyvä kirjallisuus (ts. arkeologia, antropologia, filologia, ekonomia, historia) on samaa mieltä vähintäänkin siitä, että:

EarthBlueMarbleWestTerra.jpg

Jo ennen vuotta 1000 eaa. vuoteen 1883 kannabis – aivan, marihuana – oli planeettamme merkittävin maatalouskasvi ja teollisuudenala, joka tuotti tuhansia hyödykkeitä. Hampun ympärille oli rakentunut monenlaista yritystoimintaa, jotka tuottivat ylivoimaisesti suurimman osan maapallolla käytetystä kuidusta, kankaasta, lamppuöljystä, paperista, suitsukkeista ja lääkkeistä. Lisäksi hampusta saatiin myös ruokaöljyä sekä proteiinipitoista ravintoa ihmisille ja eläimille.

Kaikki antropologit ja yliopistot kautta maailman ovat käytännössä yhtä mieltä siitä, että marihuanaa käytettiin useimmissa uskonnoissamme ja kulteissamme yhtenä noin seitsemästä eniten käytetyistä mieleen, mielialaan, tai kivunhallintaan vaikuttavista aineista, kun sitä käytettiin psykotrooppisena, psykedeelisenä (mieltä manifestoivana tai laajentavana) sakramenttina.

Lähes poikkeuksetta nämä pyhät (päihde)kokemukset ovat inspiroineet taikauskoamme, amulettejamme, talismaanejamme, uskontojamme, rukouksiamme sekä kielikoodejamme (ks. Luku 10: Myyttejä, taikuutta ja lääketiedettä).

(Wasson, R., Gordon, Soma, Divine Mushroom of Immortality; Allegro, J.M., Sacred Mushroom & the Cross, Doubleday, NY, 1969; Pliny; Josephus; Herodotus; Dead Sea Scrolls; Gnostic Gospels; the Bible; Ginsberg Legends Kabbalah, c. 1860; Paracelsus; British Museum; Budge; Ency. Britannica, "Pharmacological Cults;" Schultes & Wasson, Plants of the Gods, Research of R.E. Schultes, Harvard Botanical Dept.; Wm EmBoden, Cal State U., Northridge; et al.)

Suuria sotia on sodittu hampun saatavuuden turvaamiseksi

Merkittävin syy vuoden 1812 sotaan (jossa Amerikka taisteli Isoa-Britanniaa vastaan) oli keskinäinen kiista siitä, kumpi voisi hyödyntää Venäjän tuottaman teollisuushampun. Venäläinen hamppu oli syy myös siihen, miksi Napoleon (Yhdysvaltain liittolainen v. 1812) ja hänen laatimansa poliittisen Englannin mannermaasulkemus -järjestelmän liittolaiset miehittivät Venäjän vuonna 1812. (ks. Luku 11 - Vuoden 1812 Napoleonin ja Venäjän (hamppu)sota)

Kun Japani miehitti Filippiinit vuoden 1942 jälkeen ja katkaisi manilahampun toimitukset, Yhdysvaltain hallitus jakoi yli 180 tonnia hampunsiemeniä amerikkalaisille maanviljelijöille Wisconsinista Kentuckyyn asti, jotka tuottivat 42 000 tonnia hamppukuitua vuosittain vuoteen 1946, kunnes toinen maailmansota loppui.

Miksi kannabis/marihuana on ollut tärkeää historiassa?

Siksi, että hamppu on kaikenkaikkiaan vahvinta, käyttökelpoisinta ja kestävintä kasvikuitua jota maa päällään kantaa. Sen lehdet ja kukintoryppäät (marihuana) olivat – kulttuurista riippuen – joko ensimmäiseksi, toiseksi tai kolmanneksi tärkein ja eniten käytetty lääke kahdelle kolmasosalle maailman väestöstä yli 3000 vuoden ajan, 1900-luvun alkuun asti.

1.jpg

Kasvitieteellisesti hamppu on osa maailman kehittyneintä kasvikuntaa. Se on kaksikotinen (uros, naaras tai joskus hermafrodiitti – uros ja naaras samassa kasvissa), puun kaltainen yksivuotinen ruohokasvi, joka käyttää auringonvaloa tehokkaammin hyväkseen kuin käytännössä mikään muu kasvi planeetallamme, kasvaen jopa yli kuusimetriseksi yhden lyhyen kasvukauden aikana. Sitä voi kasvattaa käytännössä missä tahansa ilmastossa tai maaperässä maapallolla, jopa marginaalisissa olosuhteissa.

Ilman pienintäkään epäilyä hamppu on ehdottomasti maapallon paras uusiutuva luonnonvara. Siksi se on erityisen tärkeä.

Alaviitteet

1. Clark, V.S., History of Manufacture in the United States, McGraw Hill, NY 1929, Pg. 34.
2. Ibid.
3. Diaries of George Washington; Writings of George Washington, Letter to Dr. James Anderson, May 26, 1794, vol. 33, p. 433, (U.S. govt. pub., 1931); Letters to his caretaker, Williams Pearce, 1795 & 1796; Thomas Jefferson, Jefferson's Farm Books
4. Abel, Ernest, Marijuana: The First 12,000 Years, Plenum Press, NY, 1980; M. Aldrich, et al.

Jatka sivulle: Luku 2


Siirry lukuun:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Loppusanat - Liitteet - Lisämateriaali

Bookmark and Share

banneri-pieni.png
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.